Vuoden 2024 menneet tapahtumat

Tavataan puutarhassa  30/6/2024

Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina Sterrebeekin linnan upea yksityispuisto avautui yleisölle. Belgian Marttojen kevätkausi päättyi mukavissa merkeissä tähän hurmaavan puistojuhlaan.

Pestokurssi 16/6/2024

Kuusi marttaa pääsi tutustumaan sunnuntaina peston valmistuksen saloihin kokki Robert de la Cruzin opastuksella. Huumaava tuoksu täytti tilan, kun martat pistivät huhmareen heilumaan ja murskasivat basilikaa, valkosipulia, parmesania… Kiireinenkään martta ei jää ilman pestoa, sillä kurssilaiset oppivat perinteisen tyylin lisäksi myös nopean valmistustavan. Robert yllätti osallistujat vielä antamalla vinkkejä pastankeittoon. Maku hurmasi, ja kotiin palasi kuusi pestosta inspiroitunutta kokkaajaa. Suurkiitos Robertille!

Kässämartat 8/6/2024 

Belgian kässäMartat kokoontuivat yhdessä neulomaan julkisella paikalla!

Mukana oli myös kaksi mini-Marttaa, joista toinen otti ihka ensimmäiset askeleensa neulonnassa, toinen on jo melkoinen konkari.

Juttu luisti, kaikilla oli mukavaa, jätskiä kului, joten sessio venähti useammallakin hetkellä alkuperäisestä suunnitelmasta :D Näillä mietteillä toivotamme kaikille oikein antoisia kesähetkiä, syksyllä taas tapaamme!
 

Kasvienvaihtopäivä 18/5/2024

Kasvienvaihtopäivä sujui erinomaisesti Kraainemissa, Pian upeassa puutarhassa valtavien rhododendroneiden kukkaloiston katveessa viime päivien sateiden väistyessä juuri oikealla hetkellä toisaalle. Saimme nauttia aluksi Taijan mielenkiintoisesta alustuksesta mm. hyönteis- ja luontoystävällisestä puutarhanpidosta ja siitä, miten voimme parhaiten sopeutua ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneisiin rankkasateisiin puutarhanhoidon avulla. Kasvien taimet, siemenet, kukkamukulat, lehdet ja kirjat vaihtoivat sutjakasti omistajia ja jokainen sai mieluista kotiinvietävää. Loppuajan nautimme emännän tarjoilemista juuri paistetuista ja superherkullisista munkeista, kahvista ja loistavasta seurasta. Tänä vuonna kasvienvaihtopäivään osallistui 8 marttaa, 2 miestä ja yksi koira. Suurkiitokset erityisesti Pialle ja Taijalle perinteen jatkamisesta ja kaikille mukana olleille osallistumisesta! Ensi vuotta ja siementen itämistä odotellessa!

Kalligrafiakurssi 21/4/2024

9/4/2024 Vierailu Suomen EU-edustustoon

Belgian Martat valloittivat Suomen pysyvän EU-edustuston heti presidentti Stubbin poistuttua paikalta. Yhteensä 16 innokasta ja iloista marttaa osallistui erittäin onnistuneeseen tilaisuuteen, jossa keskustelimme metsistä sekä EU:n ja Suomen metsäpolitiikasta erityisasiantuntija Tapio Kytölän johdatuksella. Metsäteema valikoitu siksi, että Marttaliitto täyttää tänä vuonna peräti 125 vuotta ja vuoden teemaksi on valittu suomalaisille niin rakas metsä. Mielenkiintoisten metsäkeskustelujen jälkeen uppouduimme erityisasiantuntija Jenni Hakalan kanssa EU-instituutioiden ihmeelliseen maailmaan, rekrytointien saloihin ja suomalaisten houkutteluun Brysseliin. Keskustelujen lomassa saimme nauttia virkistävistä virvokkeista ja maukkaasta iltapalasta. Illan huipensi marttojen löylynheitto edustussaunan lauteilla. Lämmin kiitos emännälle ja isännälle, sekä aktiivisille osallistujille.  

20/3/2024 Vierailu Euroopan Parlamenttiin

‘Mikään ei ole niin radikaali yhteisö kuin keski-ikäiset naiset’.

Belgian Martoilla oli ilo vierailla Euroopan Parlamentissä Brysselissä 20.3 tapaamassa MEP Sirpa Pietikäistä. Sirpa toimii myös Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Kävimme vilkasta keskustelua marttailusta. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, kestävät elämäntavat, tekeminen, samanarvoisuus ja tasa-arvo, syrjimättömyys, osallisuus ja aktiivisuus. Tässäpä muutama periaate jonka mukaan mekin toimimme Belgian martoissa!

Keskustelimme tämän vuoden metsä-teemasta ja tulevasta Martta-metsästä, joka on Etelä-Karjalassa. Saimme myös viime käden tietoa marttajärjestön käynnissä olevasta muutosprosessista, joka kirvoitti paljon keskustelua. Ruoasta, martoillekin niin tärkeästä aiheesta keskustelimme pitkään. Meillä martoilla on tärkeä rooli viestiä turvallisen, terveellisen, eettisesti tuotetun ja ympäristöystävällisen ruoantuotannon puolesta.

Lopuksi saimme vielä mukavan kierroksen Euroopan parlamentissa Sirpan avustajan Iidan opastuksella.

Belgian Marttojen vuosikokous 16/3/2024

Uusi Belgian Marttojen hallitus valittiin yhdistyksemme vuosikokouksessa 16.3.2024. Belgian Martat on perustettu vuonna 2008, joten aloitamme jo 17. toimintavuoden. Tämän linkin kautta pääsette tutustumaan edellisen vuoden toimintaamme: Toimintakertomus 2023 Belgian Martat Vuosikokous 16 maaliskuuta 2024.pdf (yhdistysavain.fi). Lämmin kiitos edellisen hallituksen jäsenille ja tervetuloa mukaan uusille!

3/2/2024 Kässäkirppis

Opettelimme virkkaamaan kässämartoissa, ihan alkeista, ja samanaikaisesti pidimme pienen kässäkirppiksen. Kävijöitä riitti mainiosti ja tavarat tekivät kauppansa, kiitos kaikille osallistujille, oli kiva nähdä teitä!

Vierailu Suomen maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittoon 29/1/2024

Aloitimme Marttojen metsäteemavuoden tutustumalla Suomen maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittoon. MTK:n Brysselin toimiston johtaja Hanna Leiponen-Syyrakki toivotti meidät tervetulleiksi kohottamallla onnittelumaljan 125-vuotiaalle Marttaliitolle. Hanna kertoi ensin MTK:n toiminnasta Brysselissä, ja pian seuraan liittyi saman talon alakerrasta Euroopan maataloustuottajien ja maatalousosuuskuntien keskusjärjestön Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen. Olimme etukäteen toivoneet esittelyä Euroopan maatalouden ajankohtaisista kysymyksistä ja etenkin metsäasioista. Saimmekin paljon ja perusteellista tietoa muun muassa maatalouteen liittyvistä ilmasto- ja ympäristökysymyksistä sekä esimerkiksi Ukrainan sodan vaikutuksista Euroopan maatalouteen ja koko maailman ruokahuoltoon, metsien merkityksestä varsinkin suomalaisille ja metsäasioiden edunvalvonnan haasteista EU:ssa. Myös MTK:n vilja-asiamies Max Schulman liittyi joukkoomme hetkeksi ja kertoi lisää Ukrainan sodan seurauksista erityisesti viljasektorilla. 

Suurkiitokset Hannalle ja Pekalle erittäin antoisasta ja mielenkiintoisesta illasta!

Naisen terveys 17/1/2023

Yhdeksän naista onnistui Brysselin lumikaaoksesta huolimatta tulemaan keskiviikkoiltana Merimieskirkolle gynekologi Maria Lindenin alustamaan tilaisuuteen, jossa teemana oli naisten terveys. Keskustelu eteni leppoisasti Marian johdolla, ja osallistujat pohtivat mm. omia potilaskokemuksiaan Belgiassa, oman hyvinvointinsa edistämistä sekä rooliaan vanhempana ja kasvattajana. Ilta oli virkistävä ja ajatuksiaherättävä. 

Kiitos paljon Marialle mielenkiintoisesta illasta!