Vuosi 2023

Arkkitehtuurikierros 10.12.2023

Jouluisena sunnuntaina meitä Belgian Marttoja oikein hemmoteltiin Art Nouveau-kierroksella Schaerbeekissa. Tuttu oppaamme Manuel vei meidät ensin kävelykierrokselle Avenue Louis Bertrandille ja lähikaduilla, joilla alkuperäisen rakennusluvan sai 1900-alussa, jos julkisivuun varattu budjetti ylitti tietyn summan. Hämmästyttäviä taloja ovatkin korttelit täynnä. 
Seuraavaksi jatkoimme Maison Autriqueen, Victor Hortan suunnittelemaan kaupunkitaloon, jossa kauniit yksityiskohdat ovat vielä esillä. Saimme samalla ihailla Privat Livemontin upeita julisteita ja öljymaalauksia. 


Tämä vierailu varattiin hyvin nopeasti loppuun ja oli mukava taas huomata Belgian Marttojen vahvan kiinnostuksen kulttuuriin ja arkkitehtuuriin pysyvän aktiivisena. Erityisesti saimme kiitoksia siitä, että kierros järjestettiin vähemmän tutulla alueella. 


Otamme mielellämme vastaan ideoita kohteista, joihin voisimme yhdessä tutustua.

Joulukranssikurssi 26.11.2023

Askartelimme Taijan luona joulukransseja. Ryhmiä oli täynnä kaksi ja saimme aikaan upeita luomuksia. Taija oli metsästänyt kaiken tarvittavan kranssien tekoon, oksat, kävyt, lehdet, marjat, kranssipohjat, rautalangat, liimat ja työkalut sekä sen päälle tarjosi oman kotinsa tapahtumapaikaksi. Eikä siinä kaikki, hän myös keitti kahvit ja teet sekä tarjosi itse leipomiaan kakkuja ja siemennäkkäriä, herkullista! Suurkiitokset Taijalle loistavan tapahtuman luomisesta ja mukana olleille osallistumisesta!

Nyt kranssit esille ja joulu alkakoon!

Pikkujoulut 25.11.2023

Belgian Martat viettivät hauskat pikkujoulut Merimieskirkolla🌲. Ohjelmassa oli Martta-aiheinen tietokilpailu, arvontaa ja ketjusilmukoiden virkkauskilpailu sekä mukavaa jouluista yhdessäoloa glögin, suolaisten piiraiden ja joulutorttujen kera. Pia voitti tietokilpailun ja Sarianne virkkauskilpailun ja lähes jokainen voitti arvonnassa, lohdutuspalkintojakin jaettiin 😊. Suurkiitokset järjestelyistä Annelle ja Sariannelle 🥰, sekä Merimieskirkolle maistuvista tarjoiluista ja jouluisesta telttamajoituksesta!

Johdanto seksuaaliterapiaan 24.10.2023

Seksuaalineuvoja Malgosia Jokipii johdatteli meidät tänään verkossa seksuaaliterapian käsitteisiin. Mielenkiintoisessa esitelmässään hän kertoi missiostaan eli tavoitteestaan luoda ”Happy woman” mentaliteettia kaikille naisille. Käsitteet kuten Sex positivity, Consent ja sen 5 osa-aluetta (FRIES) tulivat tutuiksi, samoin kuin miten käsitteet Sexual shame and taboo ilmenevät nykyajan naisten elämissä. Malgosia auttaa naisia hyvin monenlaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa, kun esimerkiksi seksiin liittyy kipua, haluttomuutta, parisuhteen halujen kohtaamattomuutta tai vääränlaista kosketusta. Erittäin tärkeä osa-alue on myös nuorten ihmisten seksuaalikasvatus, mikä on valitettavasti yhäkin aivan lasten kengissä myös länsimaisissa yhteiskunnissa joissa nuoret elävät monenlaisissa ristipaineissa. Malgosia juttelee mielellään myös nuorten kanssa ja tulipa eräälle osallistujalle idea hankkia joululahjaksi istunto Gosian kanssa omalle nuorelleenkin. Kiitos paljon Malgosia ajatuksia herättävästä esitelmästä!

Malgosian tavoittaa osoitteesta: maugo@daretoask.eu ja https://www.daretoask.eu/

Karjalanpiirakoiden leivontakurssi 15.10.2023

Belgian Martat saivat viikonloppuna opetusta karjalanpiirakoiden leipomisessa. 
Jäsenemme Krista piti kurssin kauniissa kodissaan ja opimme rypytystä, puikulan käyttöä ja vinkkejä taikinan käsittelyyn. Hienoja piirakoita niistä tulikin!

Transaktioanalyysi (TA)  10.10.2023

Kun kommunikointi sujuu vaivattomasti perheen ja työkaverien kanssa, ei ole huolta. Entä kun tulee riitaa ja sanomista, mistä silloin on kyse? Miksi me löydämme itsemme yhä uudelleen vaikeissa tilanteissa?  Transaktioanalyysi (TA) on nimestään huolimatta selkeä teoria ymmärtää kriisitilanteita ja päästä niistä eroon, ainakin toistaiseksi.  

Liisi Rossi-Azevedo alusti meitä TA:sta, joka tukee rakentavaa ja tasapainoista kommunikaatiota itsesi ja muiden välillä. Kiitos paljon Liisi jälleen kerran!

Retki Stwerdun myllyyn 24.9.2023

Sunnuntaina 24.9. tutustuimme pienellä joukolla Liègen lähellä sijaitsevaan yli 400 vuotta vanhaan Stwerdun myllyyn. Meidät ottivat vastaan myllyn omistaja Laurent Van Asselt ja hänen suomalainen puolisonsa Aino. Laurent kertoi kiinnostavia tarinoita myllyn ja sitä ympäröivän kylän historiasta, ja pääsimme käymään myös myllyn yhteydessä toimivassa nykyaikaisessa öljypuristamossa, jossa saimme mm. maistella lähiseudun tuottajien rapsista tehtyä öljyä ja siitä valmistettuja muita tuotteita. Niitä lähti myös ostoskasseissa mukaan muistoksi mukavasta sunnuntairetkestä!

Kävele naiselle ammatti -tapahtuma 17/9/2023

Belgian Marttojen järjestämä Kävele naiselle ammatti -tapahtuma keräsi tänä vuonna 14 kävelijää kiertämään Cinquanteneiren puistoa helteisessä säässä. Saimme nauttia futispelaaja Karlin ja Veronikan alkulämmittelysta, jonka jälkeen jalka nousi notkeasti ja hartijat heiluivat rennosti. Kävely osui loistavasti Brysselin autottomaan päivään ja nautimme puiston ravintola-annista jälkilöylyineen. Mukavan yhdessäolon ja liikkumisen lisäksi pääasia oli tietenkin kerätä rahaa Naisten pankin kautta Afrikan ja Aasian naisille ammattiin kouluttautumista varten. 

Kiitos kaikille osallistujille! 

Tavataan puutarhassa 25.6.2023

Belgian Marttojen kevätkausi ei olisi voinut kauniimmin päättyä kuin tänään Sterrebeekiin puistojuhlassa. Keskiviikkona vielä etäkässämarttaillaan ja sitten kutsuvat kesälaitumet!

Järjestetään juhlat-tilaisuus 15/6/2023

Meillä oli oikein mukava ’Järjestetään juhlat’-tilaisuus. Krista Taipale oli koonnut hienon tietopaketin, tehnyt mallikattauksen ja meillä oli aktiivinen kahden tunnin tilaisuus. Kristan kattava tietopaketti tulee jakoon jäsenillemme myöhemmin. Suuret kiitokset Krista!

Ikääntymisen haasteet 6.6.2023

Viitisentoista Marttaa kokoontui illalla kuuntelemaan Teamsin välityksellä 
Liisi Rossi-Azevedon esitelmää ikääntymiseen ja eläköitymiseen liittyvistä haasteista. Liisillä on takanaan pitkä ura Euroopan komission henkilöstöhallinnosta ja hän jatkaa luennointia aktiivisesti myös tuoreena eläkeläisenä. Saimme paljon hyviä vinkkejä ja ajateltavaa hyvään vanhenemiseen sekä eläköitymiseen valmistautumiseen.

Suuret kiitokset Liisi! Belgian Martat voivat vahvasti suositella tätä istuntoa myös muille ryhmille! 

Liisin esitys löytyy täältä.

Vierailu EU-komissaari Jutta Urpilaisen kabinettiin 24.5.2023

Belgian Martat pääsivät tänään etuoikeutetusti tutustumaan EU-komissaari Jutta Urpilaisen kabinettiin joka vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista. Jutta kertoi meille kiinnostavasti Komission työskentelytavoista ja tavoitteista sekä komissaarin työn haasteista hänen vastuualueellaan olevissa geopoliittisissa kysymyksissä. Kuulimme myös kabinetin jäsen Olai Voionmaan ja poliittinen avustaja Tiina Hirvisaaren kokemuksista EU-kabinettityöskentelystä. 

Belgian Martat kiittävät ja lahjoittivat komissaarille Marttojen leikkuulaudan Emäntälehden huhtikuun 1972 numeron kannella varustettuna.

Kasvienvaihtopäivä 13.5.2023

Vietimme Kukan-päivänä perinteistä kasvienvaihtopäivää Pian kauniissa puutarhassa kahvittelun merkeissä. Sää suosi ja Taija antoi meille mielenkiintoisen alustuksen ilmastonmuutoksesta ja kuinka siihen pyritään vaikuttamaan estävästi. Puhuimme myös No Mow May kampanjasta joka kannustaa jättämään puutarhan nurmikon ajamatta juuri toukokussa luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Belgian marttojen hallituksen esittelyvideo vapun kunniaksi

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Oman hyvinvoinnin johtaminen -tilaisuus 27.4.2023

Lähes 20 Marttaa sai aimo annoksen ajateltavaa ja vinkkejä oman hyvinvointinsa johtamiseen eilen kun ratkaisukeskeinen valmentaja Minna Kurri johdatteli meidät aiheeseen etäistunnon välityksellä. Keskustelua herättivät erityisesti se, millainen merkitys hyvinvointiin on uskomuksilla, omien arvojen ja rajojen ristiriidalla sekä rajoista kiinnipitämisellä. Lopuksi Minna esitteli meille setin muutokseen tähtäävistä keinoista. 

Suuret kiitokset Minna! Belgian Martat voivat vahvasti suositella tätä istuntoa myös muille ryhmille! Minnan yhteystiedot alla.

kurriminna@gmail.com

+358400192192

LinkedIn

Instgram

Araun arkkitehtuurikävely 23.4.2023

Belgian Martat suuntasivat sateisessa säässä Araun järjestämälle arkkitehtuurikävelylle aukioiden alueelle lähelle Cinquantenairen puistoa. Meitä oli 18 sateenkestävää Marttaa ja läheistä tutustumassa aukioiden alueen arkkitehtuuriin Brysselissä. Kuten aiemminkin, meillä oli oppaanamme Manuel ARAUn kautta ja saimme hyvin kattavan paketin alueen tyyleistä ja erityisesti Art Nouvean ja Art Decon muotoeroista. Sateinen sää ei haitannut, kun kiersimme muun muassa Victor Hortan ja Gustave Strauvenin suunnittelemia taloja ihailemassa.

Huhtikuun Marttailuviikko: Kampanjoimme varautumisen tiimoilta 

Tänä vuonna Marttojen teema oli varautuminen. Kampanjoimme ahkerasti somessa ja Leni antoi meille verkossa luennon varautumisesta.

Belgian Martat ry:n vuosikokous 19.3.2023

Belgian Marttojen vuosikokous pidettiin Brysselin merimieskirkon tiloissa ja paikalla oli 9 jäsentä. Vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus: Katriina Wetzelaer on uusi puheenjohtajamme ja entisestä hallituksesta jatkavat Tuija Leinonen (sihteeri), Laura Lahesmaa (jäsensihteeri) sekä Jasminiitta Lumme. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Kaija Katainen,  Anne Parantainen, Sirpa Riiheläinen, Sarianne Tikkanen sekä Anu Urmas. Vanhasta hallituksesta olivat erovuorossa Heidi Era, Mia Lehtisare, Pia Nieminen, Jaana Rask sekä puheenjohtajamme Karoliina Rasi. Tervetuloa uusille jäsenille ja suuret kiitokset hallituksen jättäville. Karoliinaa halusimme kiittää perinteisen tyyliin Marttojen Emäntä-lehden leikkuulaudalla.

Naistenpäivän illallinen 8.3.2023 

Juhlistimme iloisissa tunnelmissa naistenpäivää ravintola Shake Handsissä Stockelissa.

Ukrainalaisen petrikovsky-tyylin maalauskurssi 5.3.2023

Järjestimme sunnuntaina, 5. maaliskuuta Brysselin merimieskirkon tiloissa taidetapahtuman, jossa ukrainalainen taiteilija Olga Synianska opasti meitä perinteisen ukrainalaisen petrikovsky-tyylin maalaamisessa. Kaikki 12 taiteilijaa saivat ikuistaa oman näkemyksensä tästä taidemuodosta. 

Arjen kemikaalit tilaisuus 9.2.2023

FT Päivi Koskinen luennoi meille aiheesta  ”Arjen kemikaalit”.  Osaatko käyttää kodin kemikaaleja turvallisesti? Miten voit vähentää mahdollisesti haitallisten kemikaalien käyttöä ja niille altistumista? Tunnistatko kemikaalien varoitusmerkit? 

Omilla valinnoillamme ja toiminnallamme voimme vaikuttaa kemikaalikuormaamme, terveyteen, hyvinvointiin ja ympäristöön.  Kemikaalikuormaan vaikutetaan muun muassa käyttämällä kemikaaleja kohtuudella ja vain niiden oikeaan käyttötarkoitukseen sekä suosimalla mahdollisimman mietoja aineita. 

  • Päivi Koskisen esitys arjen kemikaaleista (materiaali on kerätty Marttojen sivuilta)

Paljon onnea Belgian Martat! Tänään juhlimme 15-vuotista taivaltamme runsaslukuisena Suomen Merimieskirkon tiloissa. Saimme hienon juhlapuheen Liiton pääsihteeri Marianne Heikkilältä ja tervehdyksen Liiton Puheenjontaja Sirpa Pietikäiseltä. Kaksi jäsentämme: Heidi Era ja Mia Lehtisare saivat pronssiset ansiomerkit. Me kaikki saimme nauttia upeasta musisoinnista ja herkullisista piirakoista ja salaatista. Kakun sijaan herkuttelimme Runebergin päivänä Runebergin tortuilla. Meillä on aktiivinen toiminta ja hyvä henki, tästä on mukava jatkaa

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Vierailu EU:n Neuvostoon 17.1.2023

Vuoden ensimmäinen fyysinen Martta-tapahtuma järjestettiin jo varsin pian heti tammikuun puolivälissä. Martoilla oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan Neuvoston päärakennukseen ja vierailemaan uutislähetyksistäkin tuttuihin kokoushuoneisiin.