Marttojen kasvisruokakampanja inspiroi Belgiaa – mutta belgialaisella twistillä

1.4.2025

Suomen Marttojen alkuvuoden kasvisruokakampanja on herättänyt kiinnostusta myös täällä Belgiassa! Koska Suomi tunnetaan ekologisista valinnoistaan (ja epäilemättä myös kansallisesta sisukkuudestaan sietää ruokaympyrän mullistuksia), Belgian viranomaiset ovat päättäneet ottaa mallia ja siirtää maa kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota Belgian Marttojen avustamana.

Mutta koska olemme Belgiassa, täysin lihattomaan elämään siirtyminen ei tietenkään tule kysymykseenkään. Näinollen Belgiassa juuri julkistettu kampanja on taipunut muotoon: "Kasvisruokaa – mutta kohtuudella", jonka pääperiaatteena on että kasvikset ovat ehdottomasti lautasella – mutta ettei kukaan joudu niiden vuoksi kärsimään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa ateriassa on oltava ainakin yksi vihannes, vaikka sitten persiljan muodossa. Maanantaisin kokeillaan kasvisruokaa, mutta jos olo käy heikoksi, pieni pekonitäydennys on täysin sallittua.

Kampanjan tiimoilta Belgian Martat ovat koekeittiössään yhdessä kuuluisimpien belgialaisten kokkien kanssa kehittäneet muutamia kasvispainotteisia vaihtoehtoja pienellä Suomi-vivahteella kuten:

🍖 Carbonnade Flamande -kasvisversio, jossa perinteinen naudanliha korvataan mustilla torvisienillä. Kastikkeessa sallitaan kuitenkin ripaus pekonia, sillä ilman sitä maku ei vain toimi.

🍗 Kanaviillokkia muistuttava Vol-au-vent resepti taipuu Seitan-au-vent:iksi jossa mukaan heitetään myös reippaasti suomalaisia katajanmarjoja tuomaan pikanttia piristystä muuten niin hailakkaan kastikkeeseen. 

🍙 Tofu-muuli – kuuluisa Moules-frites ilman simpukoita, korvattuna merilevämarinoidulla tofulla, jonka koostumukseen - aivan kuten niiden ruisjauhoilla terästettyyn liemeen - kannattaa suhtautua pitkämielisesti.

🍯 Majoneesihillo – Tässä uudentyyppisessä hillossa yhdistyvät belgialainen kermaisuus ja suomalainen hapanimelä makumaailma puolukoiden ja mustaherukoiden muodossa. Täydellinen dippi ranskalaisille – ainakin niille, jotka ovat valmiita ottamaan makuseikkailun ilman paluulippua.

🥬 Endiivi-karjalanpiirakat – Perinteinen karjalanpiirakka saa uuden täytteen, kun riisipuuron joukkoon lisätään reilusti pehmeäksi haudutettua endiiviä ja ripaus belgialaista Trappist-olutta. Marttojen raati ei ole vielä päättänyt, onko tämä nerokasta vai täysi huti. 

🧇 Porkkana-vohvelit – perinteiset belgialaiset vohvelit, joissa taikinan salainen ainesosa on porkkanaraaste, ja aivan uudenlainen mehevyysaste on taattu.

🍫 Mämmi-praliinit – Belgialaiset suklaapraliinit saavat uuden yllättävän täytteen, kun perinteinen mämmi yhdistetään belgialaiseen tryffelisuklaaseen. Kukaan ei ole varma, onko tämä hienostunut herkku vai suoranainen kulttuurishokki.

Ensimmäinen belgialaisittain sovellettu kasvisruokatapahtuma järjestetään tänään klo 17 Grand-Placella. Martat tarjoavat tapahtumassa maistiaisia yllä olevista uutuuksista ja jakavat "melkein" kasvisruokareseptejä, joita voi kokeilla kotona – sillä ehdolla, että mahdollinen liha lisätään pääsääntöisesti vasta lopuksi, eikä liikaa.

Vapaaehtoisia tarvitaan esittelemään kasvisvaihtoehtoja ja muistuttamaan paikallisia, että kasvisruoka voi olla herkullista, kunhan siihen lisätään ripaus perinteistä belgialaista tai jopa eksoottista suomalaista makua. Ilmoittaudu kommenteissa – mutta varaudu siihen, että joku saattaa päätyä ehdottamaan seitanin paistamista hanhenrasvassa!